Ο νέος αντι-clickbait αλγόριθμος του Facebook θάβει ψεύτικες ειδήσεις

facebook anti clickbait


Πολλές ιστοσελίδες που συχνά υπερβάλλουν ή στρεβλώνουν πληροφορίες με τους ευφάνταστους τίτλους τους, θα εξαφανιστούν από το News Feed, χάρη σε ένα νέο αλγόριθμο αντί-clickbait που ετοίμασαν οι προγραμματιστές του Facebook.

Ο νέος αλγόριθμος του Facebook θα μπορεί πλέον να ανιχνεύει τίτλους όπως «20 Απαράδεκτοι υπάλληλοι που είχαν ΜΟΝΟ μια δουλειά να κάνουν, αλλά απέτυχαν Παταγωδώς. Με τον 11ο θα Κλάψετε στο Γέλιο!» ή «Η Ταμίας την ταπείνωσε μπροστά σε όλο το Σούπερ Μάρκετ. Η Απάντησή της; Θα σας κάνει να Δακρύσετε!» ή «Βάζει μια σκελίδα σκόρδο κάτω από το μαξιλάρι…Μόλις μάθετε τον λόγο θα κάνετε το ίδιο κάθε βράδυ!»

Θα είναι δηλαδή κάτι παρόμοιο με τα spam filters στα emails, όπου θα αναζητά και θα αναγνωρίζει φράσεις που χρησιμοποιούνται συχνά σε clickbait άρθρα, αλλά δεν χρησιμοποιούνται από πιο σοβαρές ιστοσελίδες. Όσο περισσότερες κοινοποιήσεις με clickbait κάνει μια σελίδα ή η ιστοσελίδα που παραπέμπει ο σύνδεσμος, τόσο λιγότερο θα εμφανίζεται στο news feed. «Αν κάνετε 50 κοινοποιήσεις την ημέρα και μέσα σ’ αυτές ένα μόνο clickbait, αυτό δεν θα πρέπει να σας επηρεάσει. Αν όμως συμπεριφέρεστε σαν spammer και αναρτάτε clickbait όλη την ημέρα, αυτό θα πρέπει να σας επηρεάσει πολύ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Facebook στον αρθρογράφο του TechCrunch. Ο νέος αλγόριθμος θα αναγνωρίζει ταχτικές clickbait όχι μόνο σε σελίδες Facebook αλλά και σε επίπεδο Domain.

Πάντως, μια απόδειξη ότι το Facebook δεν θα λειτουργήσει εκδικητικά είναι το γεγονός ότι αν ο εκδότης σταματήσει τα clickbait, τότε το ranking θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα. Παράλληλα δήλωσε πως το Facebook είναι έτοιμο να μοιραστεί τις ιδέες του σχετικά με την καταπολέμηση του clickbait, ακόμα και με άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Είναι φυσικό με κάθε είδηση που αναφέρεται σε αλλαγή του αλγόριθμου, να επικρατεί μια νευρικότητα μεταξύ των εκδοτών, οι οποίοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο Facebook για το Referal traffic τους. Για να βοηθήσει λοιπόν τους εκδότες να αποφύγουν πρακτικές clickbait, το Facebook έχει δημοσιεύσει μερικές συμβουλές, όπως να αποφεύγουν τη παράλειψη σημαντικών πληροφοριών για να ξεγελάσουν τους αναγνώστες να κάνουν κλικ για παράδειγμα «Δεν θα πιστεύετε ποια ηθοποιός πήγε με αυτό το μπικίνι στην παραλία». Συνιστά επίσης να αποφεύγονται οι υπερβολές όπως «Φάτε αυτές τις 10 υπερ-τροφές και χάστε 20 κιλά» ή «Αυτός είναι ο χυμός που σκοτώνει τον καρκίνο».

Αν τελικά όλη αυτή προσπάθεια κατά του clickbait φέρει αποτέλεσμα, οι εκδότες πιο σοβαρών ιστοσελίδων μπορεί να δουν τη κίνηση στις σελίδες τους να εκτοξεύεται, καθώς οι χρήστες μπορεί να αισθάνονται πιο σίγουροι ότι τα νέα που βλέπουν αξίζουν ένα κλικ.

Διαβάστε ακόμα
Να και η πρώτη αγωγή κατά των δημιουργών του Pokemon GO
Δείτε drop test του UMI London από τα 31 μέτρα
iPhone 7: Πρώτες φωτογραφίες και βίντεο από ένα functional prototype!