Πονοκέφαλος για τα ΜΜΕ – To Facebook αλλάζει τον αλγόριθμο!

Facebook


Το Facebook αλλάζει τον αλγόριθμο για το News Feed, δίνοντας προτεραιότητα σε αναρτήσεις από φίλους, αφήνοντας κάτω τις αναρτήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης που προφανώς θα δουν σύντομα τις επισκέψεις στην ιστοσελίδα τους να μειώνονται.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν όλα τα είδη αναρτήσεων που γίνονται από ιστοσελίδες συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων, των βίντεο και φωτογραφιών. Αυτό φυσικά ήταν εδώ και καιρό μια γενική επιθυμία των χρηστών, να βλέπουν περισσότερες αναρτήσεις από τους φίλους και λιγότερες ειδήσεις.

Σε γενικές γραμμές, αυτή η κίνηση του Facebook σημαίνει ότι όσες εταιρίες έχουν χτίσει ένα πλάνο με μόνη βάση τις κοινοποιήσεις στη σελίδα τους στο Facebook, θα δουν σίγουρα μια δραματική μείωση των κλικ αφού τα posts που δημοσιεύουν οι χρήστες μεταξύ τους θα εμφανίζονται ψηλότερα στο News Feed σε σχέση με αυτά που θα δημοσιεύονται απευθείας από σελίδες.
Εκπρόσωπος της εταιρίας πάντως, δήλωσε πως αντιλαμβάνεται ότι είναι πιθανό κάποιες (όλες θα λέγαμε) ιστοσελίδες να δουν σημαντική μείωση στις επισκέψεις που προέρχονται από το Facebook.

Αντιδράσεις όμως είχαμε και από την πλευρά του Harvard University. Ο Joshua Benton, διευθυντής του Nieman Journalism Lab δήλωσε πως με το πέρασμα του χρόνου, όλα αυτά τα likes που το ίδιο το Facebook συμβούλευε τους εκδότες να πολλαπλασιάσουν τα μετατρέπει σε όλο και πιο αχρείαστα. Πρώτα μείωσε το σε ποσοστό των ‘ακόλουθων’ που βλέπουν τις κοινοποιήσεις των ΜΜΕ ενώ τώρα το μειώνει ακόμα περισσότερο με αυτή την κίνηση της αλλαγής στον αλγόριθμο του News Feed.