ΝΕΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ – Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κάνει πολύ περισσότερη ζημιά απ’ όσο νομίζαμε

e-cig


Είναι αρκετά διαδεδομένο ότι το να αντικαταστήσουμε το κάπνισμα του τσιγάρου με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι καλύτερο για την υγεία μας.

Έτσι κι αλλιώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο απλά θερμαίνει και ατμοποιεί αυτό το υγρό υποκατάστατο του καπνού, κάτι που θα έλεγε κανείς ότι σίγουρα είναι καλύτερο από το να καπνίζεις κανονικό τσιγάρο, με την καύση πραγματικού καπνού, που μαζί με το χαρτί περιέχουν μερικές χιλιάδες βλαβερά για την υγεία μας συστατικά. Πράγματι κι εγώ αυτό θέλω να πιστεύω, όμως οι ερευνητές ανά το παγκόσμιο δεν φαίνεται να πείθονται τόσο εύκολα για την σχετική «αθωότητα» του ηλεκτρονικού τσιγάρου, κάνοντας απανωτές έρευνες με σκοπό να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν διάφορα μεταβλητά και άγνωστα προς το παρόν στοιχεία που προκύπτουν από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (University of North Carolina, Chapel Hill) – (δείτε περισσότερα εδώ), μετά από σύγκριση γενετικών πληροφοριών που πήραν από καπνιστές, από χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου και από μη χρήστες και των δύο, διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα τσιγάρου καταστέλλει τη δραστηριότητα 53 γονιδίων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου καταστέλλει επίσης τη δραστηριότητα αυτών των 53 γονιδίων, μαζί με την καταστολή άλλων 305 γονιδίων. Συνολικά δηλαδή ένας χρήστης είχε 538 κατεσταλμένα γονίδια. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στην Ουάσιγκτον.

Παρόλο που η έρευνα ως προς τις επιπτώσεις της καταστολής της δραστηριότητας αυτών των γονιδίων  είναι ακόμα σε εξέλιξη, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα άτομα που κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να έχουν μειωμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας τα δυνητικά πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις και ασθένειες. Σύμφωνα με την επικεφαλή της έρευνας, Ilona Jaspers από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, κάθε φορά που το ανοσοποιητικό σύστημα αλλάζει, θεωρείτε εκτός ισορροπίας, εξηγώντας ότι μια αυξημένη ή μια μειωμένη απόκριση του ανοσοποιητικού είναι κάτι που δημιουργεί προβλήματα. Ωστόσο όπως είπε, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο κατά πόσο αυτή η ανισορροπία που προκαλείτε από την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου συμβάλει στον αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις ή σε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

Για τη μελέτη, η Jaspers και οι συνεργάτες της πήραν δείγματα από τις μύτες διαφόρων ομάδων υγιών εθελοντών ενώ σε νέες εργαστηριακές μελέτες που έγιναν για επαλήθευση, δοκίμασαν υγρό ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από υγιείς εθελοντές. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέλεξαν κύτταρα του ανοσοποιητικού τα οποία είναι εν μέρη υπεύθυνα για την καταπολέμηση βακτηριδίων – εισβολέων. Όταν τα κύτταρα τέθηκαν σε αραιωμένα διαλύματα διαφορετικών υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου, τα κύτταρα δεν ήταν τόσο καλά στη καταπολέμηση τους. Αυτά τα δεδομένα, αν και προκαταρκτικά, δείχνουν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού των χρηστών μπορεί να μην είναι σε θέση να αποτρέψουν μια εισβολή βακτηριδίων, ανοίγοντας έτσι τις πύλες σε μια ενδεχόμενη λοίμωξη.


Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση που είχαν οι διάφορες γεύσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου στην καταστολή των συγκεκριμένων γονιδίων, καταλήγοντας στο ότι οι γεύσεις κανέλας και βουτύρου είχαν την μεγαλύτερη επίδραση. Σύμφωνα με την κυρία Jaspers αυτές οι αρωματικές ύλες θεωρούνται ασφαλής για τα τρόφιμα και τα ποτά, αλλά δεν έχουν ποτέ δοκιμαστεί αν είναι ασφαλείς για εισπνοή, προσθέτοντας ως παράδειγμα ότι η γεύση βουτύρου η οποία είναι ασφαλής για κατανάλωση σε τρόφιμα, έχει εδώ και χρόνια συνδεθεί με πολύ σοβαρές πνευμονικές παθήσεις με τις οποίες προσβάλλονται εργαζόμενοι στο τομέα της μεταποίησης τροφίμων και ειδικότερα σε εργοστάσια παρασκευής ποπ κορν.

Η ανησυχία αυτή εκφράζεται και από τον κλινική φαρμακολόγο Neal Benowitz του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο που έχει δηλώσει «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ένα πράγμα» σημειώνοντας ότι οι συσκευές, τα υγρά και τα αρωματικά ποικίλουν ευρέως. «Είμαστε πραγματικά στην αρχή της κατανόησης της τοξικότητας»