Έκλεισε η Google News στην Ισπανία

GOOGLE NEWS

Η Google έκλεισε σήμερα, όπως είχε ανακοινώσει, την ειδησεογραφική υπηρεσία της στην Ισπανία, μια απόφαση χωρίς προηγούμενο την οποία έλαβε ως αντίδραση στην υιοθέτηση ενός νόμου που την υποχρεώνει να αμείβει τα μέσα ενημέρωσης που επικαλείται, και η οποία ανησυχεί τους Ισπανούς χρήστες του διαδικτύου και εκδότες εφημερίδων.

“Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας επειδή πρέπει να ανακοινώσουμε πως εξαιτίας των πρόσφατων αλλαγών στην ισπανική νομοθεσία, αποσύραμε τους ισπανούς εκδότες από την Google News και κλείσαμε την Google News στην Ισπανία”, δηλώνει η αμερικανική εταιρεία απευθυνόμενη στους χρήστες στην ιστοσελίδα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας της, επιβεβαιώνοντας μια απόφαση την οποία είχε ανακοινώσει στις 10 Δεκεμβρίου.

“Ο νόμος αυτός απαιτεί από τους διαδικτυακούς τόπους να πληρώνουν για τη χρήση ειδήσεων από οποιαδήποτε πηγή (εφημερίδα, περιοδικό ή και άλλη ιστοσελίδα) ανεξάρτητα από το εάν αξιοποιούν ολόκληρη ή μέρος της είδησης και από το εάν αναφέρουν ή όχι την πηγή. Εφόσον η ίδια η Google News δεν κερδίζει χρήματα (δεν δείχνουμε διαφημίσεις στον ιστότοπο), αυτή η νέα προσέγγιση δεν είναι βιώσιμη”.

Ο νέος ισπανικός νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, περιλαμβάνει μια διάταξη η οποία προβλέπει ότι τα μέσα ενημέρωσης “δεν μπορούν να παραιτηθούν του δικαιώματος” να “λαμβάνουν αποζημίωση”, το ύψος της οποίας μένει να καθορισθεί.

Μπροστά στην απειλή για το κλείσιμο της υπηρεσίας, η ισπανική κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει την Πέμπτη πως, ακόμη και χωρίς την Google News, “η πρόσβαση στις πληροφορίες στο Ίντερνετ θα εξακολουθήσει να είναι εξασφαλισμένη” στην Ισπανία, εφόσον μπορεί κανείς να συμβουλευθεί τα άρθρα “απ’ ευθείας στους ιστότοπους των εφημερίδων ή μέσω καταλόγων τους” σε άλλες μηχανές έρευνας ή ιστότοπους.

Ο νέος νόμος επονομάσθηκε στην Ισπανία “φόρος Google” ή “φόρος AEDE”, από το ακρωνύμιο της ένωσης των ισπανών εκδοτών εφημερίδων που είχε ζητήσει την υιοθέτησή του. Όμως αυτή η τελευταία φάνηκε την Πέμπτη να ανησυχεί, δηλώνοντας πως το κλείσιμο “θα έχει χωρίς καμιά αμφιβολία αρνητικό αντίκτυπο”.

Η AEDE διαβεβαίωσε πως ανέκαθεν επιθυμούσε “να διαπραγματευθεί με την Google”. Η ένωση των ισπανών χρηστών του διαδικτύου υποστήριξε πως “οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει έρευνα για παρεμπόδιση ανταγωνισμού σε βάρος της Google, η οποία συχνά επικρίνεται στην Ευρώπη για την κυρίαρχη θέση της.

Στη Γερμανία, ο γιγάντιος εκδοτικός όμιλος Άξελ Σπρίνγκερ συνθηκολόγησε στις αρχές Νοεμβρίου και ζήτησε να περιληφθούν και πάλι δωρεάν οι εκδόσεις του στη μηχανή αναζήτησης αποσπασμάτων από άρθρα, ενώ στη Γαλλία η Google και οι εκδότες του Τύπου κατέληξαν το 2013 σε μια συμφωνία για να μοιράζονται τα διαφημιστικά έσοδα.

Πηγή ΑΜΠΕ