Η Disney και η Microsoft εμπλέκονται στον φορολογικό «παράδεισο» του Λουξεμβούργου

microsoft
Τα καινούργια στοιχεία για την υπόθεση έρχονται να προστεθούν με εκείνα που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο καιρό και εντείνουν την πίεση που ασκείται στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πρόκειται για στοιχεία που εκτείνονται σε 28.000 σελίδες (!) που κατάφερε να πάρει στην κατοχή της η διεθνής συνεργασία μεγάλων ΜΜΕ ανά τον κόσμο.
Όπως αναφέρει το Business Insider, ανάμεσα σε αυτές τις νέες εταιρίες βρίσκονται και οι κορυφαίες λογιστικές εταιρείες Ernst&Young και η Deloitte, όπως επίσης οι KPMG και PwC, οι οποίες από το 2003 έως το 2011 εκμεταλλεύονται τον «φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου», όταν στο τιμόνι του κράτους βρισκόταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τα στοιχεία κάνουν λόγο για πάρα πολλά εκατομμύρια δολάρια που κρατήθηκαν στο Λουξεμβούργο για να μην φορολογηθούν και αφορούν τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη.
Το σκάνδαλο, αναφέρει το Business Insider, έχει δημιουργήσει έντονη πίεση στον Γιούνκερ, η ανακοίνωση, δε, των δημοσιογράφων-ερευνητών αναφέρει πως τα LuxLeaks είναι ένα τρανό παράδειγμα του πόσες διαβρωτικές συμφωνίες μπορούν να κάνουν οι μεγάλες εταιρείες θεωρώντας πως δεν τις βλέπει κανένας».
Ο Γιούνκερ, για άλλη μια φορά, αναγκάστηκε να μιλήσει δημόσια για την υπόθεση και είναι φανερό πως πλέον δεν νιώθει άνετα: «Αντικειμενικά μιλώντας δεν έχω κάτι άλλο να απαντήσω. Υποκειμενικά, όμως, οφείλω να πω ότι νιώθω αποδυναμωμένος από τα ”LuxLeaks”, καθώς με εμφανίζουν ως μέρος αυτών των ενεργειών που δεν έχουν καμία σχέση με την δεοντολογία και την ηθική».