Η Google ίσως πληρώσει την Apple $1 δισ. για να παραμείνει μηχανή αναζήτησης για το iOS

PictureΣύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση από τη Morgan Stanley, η Google θα μπορούσε να πληρώσει την Apple περισσότερα από 1 δισ. δολάρια το 2014 για να παραμείνει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο iOS.

Το 2009, η Google κατέβαλε μόνο 82 εκατομμύρια δολάρια για το συγκεκριμένο προνόμιο, με τον αναλυτή Scott Devitt, να πιστεύει ότι πρόκειται για μια συμφωνία ‘ανά συσκευή’, δηλαδή όσο θα αυξάνονται οι πωλήσεις συσκευών της Apple, τόσο πιο πολλά θα πληρώνει η Google για να διατηρεί το συγκεκριμένο προνόμιο.
Επίσης, όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, όσο αυξάνονται οι συσκευές τόσο αυξάνετε και το κόστος ανά συσκευή, δηλαδή από $3 που ήταν το 2011 ανέβηκε στα $3.2 ανά συσκευή το 2012 και $3.3 φέτος. Το 2014 το κόστος ανά συσκευή φαίνεται να σκαρφαλώνει στα $3,5 και έτσι το συνολικό κόστος για τη Google θα συνεχίσει να ανεβαίνει όσο φυσικά ανεβαίνουν και οι πωλήσεις των συσκευών της Apple.

Ένα τέτοιο ποσό κάθε χρόνο είναι αρκετά σημαντικό, ωστόσο η Apple με γνώμονα το κέρδος θα πρέπει να βλέπει όλες τις προτάσεις που έχει απέναντι της.  Αναφερόμαστε στη Microsoft που κάθε χρόνο πιέζει αρκετά με το Bing που τώρα είναι η κύρια μηχανή αναζήτησης στις συσκευές της Nokia και BlackBerry, ωστόσο μια συσκευή χωρίς Google ίσως θυμίσει κάτι από την πρόσφατη αφαίρεση των Google Maps από το iOS.

google-ios-table